Co to jest ozon?

Ozon jest najsilniejszym środkiem dezynfekującym znanym ludzkości. Wchodzi on w reakcję z mikroorganizmami powodując ich rozbicie i szybkie utlenienie, a następnie sam zamienia się w czysty tlen.  

Działanie bakteriobójcze ozonu jest około 50 razy skuteczniejsze i 3000 razy szybsze niż chloru.

Dezynfekcja ozonem stosowana jest najczęściej przy:

  • Ozonowaniu mieszkań i pomieszczeń w celu likwidacji alergenów i kurzu domowego
    oraz likwidacji bakterii i wirusów, także po zidentyfikowanym przypadku COVID-19,
  • neutralizacji zapachów w pomieszczeniach, oraz oczyszczania bakteriologicznego po
    zmarłych, po zalaniach i powodziach,
  • dezynfekcji kurników, obór, chlewni, schronisk dla zwierząt,
  • dezynfekcji dokumentów w archiwach, bibliotekach, sądach,
  • dezynfekcji w branży medycznej – gabinetów, izolatek, sal chorych, urządzeń i
    sprzętu medycznego, karetek pogotowia,
  • środków transportu – pojazdów i samochodów,
  • klimatyzacji samochodowych oraz pomieszczeń klimatyzowanych,
  • likwidacji zagrzybienia ścian i murów,
  • palarniach, saunach, salonach kosmetycznych, obiektach sportowych,
  • ozonowaniu ujęć wody pitnej z drobnoustrojów i bakterii.
  • obiektów związanych z produkcją spożywczą – zakładów mięsnych, mleczarskich,
    browarów,
  • produktach spożywczych – ozonowanie owoców, warzyw, jaj, mięsa – w celu zachowania dłuższej świeżości oraz zapobiegania namnażaniu się bakterii i grzybów. 

Działania te zdecydowanie wydłużają okres przydatności do spożycia produktów, oraz
zapewniają czystość mikrobiologiczną.